İstanbul Temaşa | ‘Huzur Sokağı’ tiyatro sahnesinde
Tiyatro İstanbul. İstanbul özel tiyatroları. İstanbul Tiyatro. Temaşa. Akademi temaşa. İstanbul temaşa.
İstanbul tiyatro, İstanbul Temaşa Tiyatroları. İstanbul çocuk tiyatrosu. Birdirbir çocuk tiyatrosu. Akademi temaşa İstanbul
120
post-template-default,single,single-post,postid-120,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

BLOG

‘Huzur Sokağı’ tiyatro sahnesinde

02 Nis 2013, Posted by admin in Basın
Ş

Şule Yüksel Şenler’in ”Huzur Sokağı” romanından uyarlanan tiyatro oyununun galası, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, oyun öncesi yaptığı konuşmada, insanların olduğu kadar kitapların da bir kaderi olduğunu, kimi kitapların kütüphanelerde bir gün sayfalarını açacak okuyucusunu beklediğini dile getirdi.

Kimi kitapların, ”bilgiye düşman”, ”karanlığa hayran” orduların elinde ateşe mahkum olduğunu, yok olup gittiğini, kimi kitapların da bir kez okunduktan, birkaç sayfası açıldıktan sonra yalnızlığa terk edildiğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

”Ama öyle kitaplar vardır ki, elden ele dolaşır, asırlardan asırlara seyahat ederler. Öyle kitaplar vardır ki, okuyanı can evinden vurur, okuyanın hayatını temelden değiştirir. Yine, öyle kitaplar vardır ki, er ya da geç değerleri anlaşılır, defalarca basılarak, çoğaltılarak, elden ele dolaşarak, asırlara damgalarını vururlar.

Açıkçası, Şule Yüksel Şenler Hanımefendi’nin Huzur Sokağı kitabı, diğer tüm talihli kitaplar gibi, sadece yayımlandığı dönemde değil, sonrasında da elden ele dolaşan, defalarca okunan, okuyanın hayatını değiştiren bir eser oldu.”

Erdoğan, kendisinin de çok büyük keyifle okuduğu, etkilendiği bir kitap olan Huzur Sokağı’nın, sadece yayımlandığı dönemi aktaran değil, o dönemin şartlarını taşıyan her mekan ve her zaman için bir ilham kaynağı haline geldiğini anlattı.

Huzur Sokağı’nın beyaz perdeye aktarıldığına, dizi haline geldiğine ve tiyatro oyunu olarak sahneye uyarlandığına değinen Erdoğan, ”Bir sanat eseri olmasının ötesinde Huzur Sokağı, asıl sarsıcı etkisini kalplerde, ruhlarda, insanların yaşayış tarzlarında yaptı. Çok sayıda genç, kitabın son sayfasını kapatırken, kendisine doğru soruları sordu, bu doğru sorulara doğru cevaplar bulmanın arayışına girdi” diye konuştu.

Erdoğan, Şule Yüksel Şenler’i de eseri kadar gençlere gösterdiği istikamet ve bu istikamet uğruna verdiği ”çileli” mücadeleden dolayı kutlayarak, şöyle devam etti:

”Hem Huzur Sokağı kitabı hem de o kitabın değerli yazarı, bu toplum için, bu millet için bir umut ışığı oldular. O dönemde, ben de dahil nice genç, özgürlük mücadelesinde, demokrasi mücadelesinde, ifade özgürlüğü mücadelesinde kendimize Şule Hanım’ı örnek aldık. Onun açtığı, onun işaret ettiği yolda, en temel haklarımız için onun önderliğinde mücadele verdik. Onun direnişi, onun sebatı, onun inanmışlığı, her birimiz için ilham kaynağı oldu.

Gerek Huzur Sokağı gerek Şule Hanım’ın diğer kitapları, gençlerden esirgenirken, yaşam tarzından dolayı hapse mahkum edilirken, dışarda milyonlarca genç, ‘Her birimiz Şule’yiz’ diyerek onun izini takip ettiler.

Eğer bugün özgürlükler geçmişe göre daha çok genişse, bunda hiç kuşkusuz Şule Hanım’ın mücadelesinin de payı vardır. Eğer bugün inanç özgürlüğü belli standartlara ulaşmışsa, kuşkusuz Şule Hanım’ın mücadelesinin bunda katkısı vardır. Eğer bugün genç kızlarımız, inançları doğrultusunda giyinip, okullarda özgürce okuyabiliyorsa, Şule Hanım’ın bunda mutlaka ve mutlaka izi vardır. Şule Hanım, bir yazara, bir aydına, bir kanaat önderine düşen neyse, o sorumluluğu hakkıyla yerine getirmiştir. Hayatı boyunca davasını her şeyin önünde tutmuş, kendisi acılar çekerken, çile çekerken, arkasından milyonların yürümesini ve ışığa kavuşmaların bir teselli olarak görebilmiştir.”

Şule Yüksel Şenler’e yürekten şükranlarını sunan Erdoğan, Huzur Sokağı’nı tiyatroya aktaran İstanbul Temaşa Tiyatrosu’na, sanatçılara ve yönetmene de teşekkür etti.

Galaya, Şule Yüksel Şenler ile Başbakan Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Huzur Sokağı

Şule Yüksel Şenler’in 1969 yılında gazetede yayımlanmaya başlayan ”Huzur Sokağı” romanı, ”eski”, ”yoksul” bir İstanbul Sokağı’nda geçiyor. Romanda, ”sokağın göz bebeği” üniversiteli Bilal ile ”sokağın ortasına dikilen zenginlik sembolü” apartmanda yaşayan Feyza’nın aşkları anlatılıyor.

İstanbul Temaşa Tiyatrosu tarafından tiyatro oyunu haline getirilen ”Huzur Sokağı”nın uyarlaması Firuz Erkam tarafından yapıldı.

Kaan Basmacıoğlu’nun yönetmenliğini, Yücel Arzen’in müziğini yaptığı oyunun oyuncuları, Özlem Sarıçamlık, Mert Yerli, Semiray Şentürk, İbrahim Coşkun, Muhammet Kınık, Uğraş Atay, Kurretulayn Matur ve Yaşar Alptekin.

 

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/2012/11/12/huzur-sokaginin-galasi-yapildi