İstanbul Temaşa | Düzceli Mehmet tiyatro sahnesinde
Tiyatro İstanbul. İstanbul özel tiyatroları. İstanbul Tiyatro. Temaşa. Akademi temaşa. İstanbul temaşa.
İstanbul tiyatro, İstanbul Temaşa Tiyatroları. İstanbul çocuk tiyatrosu. Birdirbir çocuk tiyatrosu. Akademi temaşa İstanbul
118
post-template-default,single,single-post,postid-118,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

BLOG

Düzceli Mehmet tiyatro sahnesinde

02 Nis 2013, Posted by admin in Basın
T

İstanbul Temaşa Tiyatrosu, Halit Ertuğrul’un ünlü eseri Düzceli Mehmet’i tiyatro sahnesine taşıdı.

Bir gencin kurtuluş hikâyesini anlatan oyun ile sinema oyuncusu Yaşar Alptekin ilk kez tiyatro sahnesine çıkıyor.
Sekiz genç tiyatrocu aralarına sinema oyuncusu Yaşar Alptekin’i de alarak İstanbul Temaşa Tiyatrosu’nu kurdu. Bahçelievler’de bir büro kiralayıp Halit Ertuğrul’un ünlü romanı Düzceli Mehmet’i tiyatro sahnesine aktardı. Düzceli Mehmet en çok satanlar listesinde her daim üst sıralarda olan bir roman. Halit Ertuğrul’un yaşadığı gerçek bir olayı anlatıyor. Konusunu hemen söylüyoruz: Manevi hiçbir inancı ve kuralı kabul etmeden yaşayan bir genç, öğretmeninin sevgi ve şefkat dolu ilgisiyle dine yönelir. Geçirdiği bir trafik kazasından sonra hayatı değişir.

Oyunda Halit Ertuğrul’u Yaşar Alptekin, Düzceli Mehmet’i, İse İlker Kalay oynuyor. Oyunun Alptekin için özel bir anlamı var. Çünkü, uzun yıllar kamera önünde rol kesen oyuncu ilk kez tiyatro sahnesine çıkıyor. ‘Sinema oyuncuları tiyatro oyuncularını neden sevmez?’ sorusuyla konuya giriyoruz. Alptekin gülerek cevap veriyor: “Mankenlikten oyunculuğa geçenleri tiyatrocular pek sevmez. Ben de sevmediğimi çok sık dile getirdim. Ama büyük laf etmemek lazımmış. Kızım üniversitede tiyatro bölümü okumaya başladı. Döndüm dolaştım, ben de sahneye çıktım.”

Filmi biraz başa sarıyor, ekibin kuruluşunu ve ünlü oyuncuya nasıl teklif götürdüklerini soruyoruz. Oyuncular daha önce Ayna adlı bir çocuk oyununda ilk defa bir araya gelmiş. Birçok yere turne yapmış, her gittikleri yerde ‘Şu Düzceli Mehmet’i nasıl oyunlaştırırız?’ diye konuşmuşlar. Bir gün Erkan Gündüz, ‘Romanı ben oyunlaştırırım.’ deyip eline almış. Yazmış, çizmiş, son halini Halit Hoca’ya göndermiş. Olumlu tepkiler almış. Temmuz ayında da çalışmalara başlamış. Alptekin’e oyunculuk teklifini ilk olarak Abdullah Kaan Başkıran götürmüş. Bir gencin dönüşüm hikâyesini anlatan oyunda dönüşümü birebir yaşayan biri oynasa kötü olmaz haliyle. Alptekin, ‘ben yapamam, beceremem’ diyerek üç dört defa teklifi geri çevirmiş. En sonunda Alptekin’i şu cümle ikna etmiş: Sen buna benzer bir dönüşüm yaşadın. Bunu insanlara aktarmak en önemli görevin. Sonuç? Bir hafta sonra Alptekin tiyatro sahnesinde.

Tiyatro sinemadan daha zor

Oyunun provaları sırasında Halit Hoca’nın çalışmaları sık sık ziyaret ettiğini öğreniyoruz. Peki, ne konuşmuşlar? Uyarlayan kişi anlatıyor: Düzceli Mehmet, Halit Hoca için çok değerli biri. Onu anlatırken gözleri doluyordu. O da haliyle oyunun kusursuz olmasını istiyor. Ben karakter sayısını üçten yediye çıkardım. Nefisi Nefs adlı bir karaktere dönüştürdüm. Komedi üreten tek kişi o. Eklemeler, çıkarmalar yaptı. Sonuçta hemfikir olduğumuz bir metin ortaya çıktı.

Oyun şuana kadar 100 gösterimi geçti . İlk defa sahneye çıkan Alptekin, iki saatin su gibi akıp gittiğini söylüyor. “Sahneye ilk ayak bastığım anı ve selamlamayı hatırlıyorum. Film çekerken yandan biri sufle veriyordu. Tiyatroda öyle bir şey yok. Ezber yaparken çok zorlandım.” diyor. Alptekin, sahneye çıkmadan önce herhangi bir tiyatro eğitimi almamış, oyuncularla bunun üzerine konuşmamış bile. Onun için sahnede sürekli arkasını dönüyor, tiyatro tekniklerinin kaşını gözünü yarıyor. Yönetmene göre bu doğallık seyirciye sıcak geliyor. Ekip, oyunu, Düzce de Düzceli Mehmet’in memleketinde sahnelemek istiyor. Ancak uygun salon bulunamadığı için şimdilik mümkün görünmüyor.

Sosyal Sorumluluk Projesi

İSTANBUL TEMAŞA TİYATROSU kurulduğu günden bugüne özveri ile calışan sevircilerine onlardan olan hıkayeleri sunan, hayatlarına ayna tutmaya calışan ve yollarına ışık yakacak hikayelerle yola cıktı.

TEMAŞA’nın nazar boncuğu olarak adlandırdıkları oynunları HALİT ERTUĞRUL’un ölümsüz eseri olan başrollerinde YAŞAR ALPTEKİN’in oynadığı DÜZCELİ MEHMET’ le yola cıkan ekip türkiye geneli 50.000 e yakın insana ulaşmanın sevincini yaşıyor. 2011-2012 tiyatro sezonunda yollarına durmadan devam eden TEMAŞA uzun çalışmaları sonucu çıkartacakları KAYIP RUHLAR KIRAATHANESİ adlı yeni oyunları ile seyirci ile buluşmanın heyecanını yaşıyorlar. ERKAN GÜNDÜZ’ün kaleminden dökülen kelimelere avusturyalı yönetmen RUSSELL DOUGLES’in rejisi ile süslenen izleyicisinin kafasında sürekli soru işareti bırakacak olan oyunun konusu ‘ Mustafa yaşamı boyunca hep kazanan tarafta olmak için mücadele etmiş ve bu uğurda bütün yolları denemiştir. Ama bir kahvehanede sıkışıp kalmıştır. Gelen esrarengiz müşterisi ise ona bazı sualler yöneltip kendi ile hayatı ve inançları ile çatışmasını sağlamıştır. Ve müsterisinin verdiği vaad hayal ettiği güzel hayattır. Mustafa bu vaadlere yenilecekmi???’… Boş durmadan çalışan anlatacak hikayemiz çok diyen TEMAŞA üçüncü oyunlarınıda inşallah ocak ayında çıkartmayı planlıyor.

DAMLAYA DAMLAYA KUYU OLUR.. dedi TEMAŞA. Bu sene başlatacağı sosyal sorumluluk projesi olarak adlandırdığı, kara kıta AFRİKA’da aç olan su bulmak için yüzlerce km giden müslüman kardeşlerine kalıcı çözümler derdinde. Bu yıl oynayacakları tüm oyunlarda satılan her bir biletin 1 tl sini somalide su kuyusu projesi kapsamında afrikaya göndermeyi planlıyor. TEMAŞA seyircilerine şunları söylüyor. ‘Hem iki saatlik güzel bir oyun izleyip düşüncelerini sorgulayacaklar, hemde açılan kuyulardan susuzluğu giderilen kardeşlerimizden dualar alacaklar.’

AKAN HER DAMLA SUDA HAYAT BULAN İNSANLARIN SEVİNCİNE ORTAK OLMAYA VARMISINIZ?

Kaynak:  http://sanat.bugun.com.tr/duzceli-mehmet-tiyatro-sahnesinde-haberi/177995